tirsdag 16. september 2008

Papegøyer:

Her i Norge har vi veldig få lover som omtaler oppdrett av eksotiske fugler og eventuelle krav om hvordan klipping av vingefjærene til fuglene skal gjøres om det forekommer. Når man klipper de lengste fjørene på vingene til fuglen mister den evnen til å fly, men kan dempe fall nok til ikke å komme til skade.

Desverre forekommer det alt for ofte at oppdretter er uerfaren med klipping og at de er selvlært og ender opp med å skamklippe fuglen slik at den får psykiske problemer og ender opp med å ødelegge vingene med plukking. Fuglen kommer også ofte i skade da han ikke kan dempe fallet med vingene.

Dette innlegget skriver jeg fordi det jeg har lest på http://www.papegoye.no/ har rystet meg noe helt forjævelig. Vi har ganske få papegøye oppdrettere i Norge, men en av dem heter Hildegunn Hals og kommer fra kristiansand og er en av de mest kjente her til lands. Hvorfor er jeg rystet? Hildegunn er kjent for å vingeklippe alle fuglene før hun selger dem, hun gjør det av prinsipp. Bare det at hun klipper dem av prinsipp er disgusting, men hun rett og slett skamklipper dem! Hun fjerner alle de lengste fjørene, noe som gjør at fuglen er totalt hjelpesløs om noe skulle skje og de blir lett skadet.

Hildegunn er nok ikke den eneste oppdretteren til lands som benytter seg av klipping, men grunnen til at jeg er så forbanna på henne er fordi at jeg har selv en grå jaco fra hennes oppdrett. Marco er 5 år gammel og jeg er hans andre eier. Da han kom til meg fikk jeg vite at han hadde en psykisk lidelse som gjorde at han hadde plukket den ene vingen sin helt fri for de lange flyvefjærene. Dette var da vingen som Hildegunn hadde klipt da han ble overlevert til sin nye eier.

Marco er i dag på forbedringens vei og han har sluttet helt med å spise på vingene sine. Men selv om alt er ok med han i dag så er det så mange som har gjennomgått the samme som meg. Det å ha en fugl som lemlester seg selv gjør deg oppskaket, trist og forbanna, for det er ingenting du kan gjøre bortsett fra mye tid med de og la de mentale sårene gro av seg selv. Pappegøyer og spessielt Grå Jaco er veldig intelligente fugler som veldig lett kan bli påvirket av feil klipping. Når de detter og slår seg så gjør det 10 ganger verre for dem mentalt enn fysisk og selvbilde deres kan bli knust. Til slutt kan fuglen bli innesluttet, deprimert og få tvangstanker som fører til plukking eller verre.

En venn for livet kommer med en høy pris.

Fugler er noen av de beste kjæledyrene du kan ha. Når de først er knyttet til en person vil de gå gjennom tykt å tynt for å være med "den utkårede". De er mer lojale enn hunder, de er smartere enn noen andre kjæledyr, men de er også de som lider mest om de ikke blir tatt hånd om. Som regel når du ser annonser med pappegøyer rundt 2-3 års alderen som selges er det fordi de har nådd fuglenes svar på puberteten og har blitt kjønnsmoden. I den alderen er de som 3-4 åringer som hele tiden prøver å tøye grensene å se hvor langt de kan gå. Noen begynner å bite og når nye eiere blir redd for fuglen og den får overtaket så tar de enkleste utvei å selger den.

Selv om jeg er veldig glad i Marco og tar godt vare på han hender det at det stikker i hjerte når jeg innser hvor selvopptatte og egoistiske vi mennesker er når vi temmer slike dyr. Hadde jeg kunne satt han tilbake i naturen der han hører hjemme så hadde jeg gjort det, men han som mange andre er helt hjelpesløs uten tak over hodet. De vakreste fuglene finner du ute i naturen, ihvertfall de få som er igjen. Desverre er det en rekke pappegøyer som er i fare for å bli utryddet pga ulovlig handel og folk fra siviliserte land kjøper fra svartemarkedet fordi det er billig i steden for å kjøpe av oppdrettere.

Vi dreper, vi ødelegger leveområdene for tusenvis av dyr og fugler. Om vi da skal være så egoistiske, kan vi ikke bare for en gangs skyld prøve å gjøre det litt bedre med å prøve å ta vare på dyra vår? Såkalte oppdrettere skal kunne vite hva de gjør med fuglene, ikke skade dem!

Dette ble litt "offtopic" men jeg er bare for forbanna til å få det ut på en mer konstruktiv måte. Jeg håper Hildegunn og alle de der ute som er med på å skade disse vakre skapningene får som fortjent. Forhåpentligvis får vi en lov mot vingeklipping snart, men til den tid skal jeg gjøre det jeg kan for å forhindre at flere papegøyer blir skadet.

Jeg håper alle dere som leser dette sprer ordet om Hildegunn Hals's pappegøye oppdrett.
Til neste gang: Her er en poster med noen av de vanligste pappegøyeartene som brukes til kjæledyr.





1 kommentar:

  1. Dette du sier om at Hildegunn vingeklipper før hun selger er desverre feil. Jeg har selv kjøpt Jaco av Hildegunn, og vært der mange ganger på besøk. Hun oppfordrer på ingen måte å vingeklippe fuglene sine. Hun vingeklipper KUN etter kjøperens ønske. Hun har ingen vingeklippede fugler selv, og alle er fri for å fly rundt slik de selv ønsker det i store voilere og eget utevoiler om sommeren.
    Synes det er feil du skal henge ut en så dyrekjær person når du ikke vet noe om henne og skriver helt etter løse rykter.

    SvarSlett